Monday, 2 May 2011

Opšteplanetarna razdraganost

Sve sam čekala da jednom otvorim frižider, pa da mi iz istog iskoče mladenci. Oni od petka. Mislim, jesam se ja i babi i njenim naslednicima zaklela na vernost onomad, sa sve desnom rukom na srcu i pevanjem himne. Ali mi je marketing za svadbu baš bio agresivan. U pećini da živiš, pa nisi mogao da ga promašiš. Ko je pozvan, ko nije, koga su zvali, pa se predomislili, kako je mlada puštala korenje dok ga je čekala da se smisli, zašto na svadbi neće biti piva, ko će u koliko sati da stigne u crkvu i kakva li će to da bude mladina venčanica. Snimiše čak i film, kažu da bi im Danijela Stil pozavidela na priči. Kinezi još od veridbe krenuli da prave porcelanske memorabilije na zadatu temu. Jedeš supu, pa ti se sa dna tanjira smeše mladenci. How lovely.

I na sve te pozive da u petak ujutru svi budemo Englezi (a ne da se pravimo!), nisam odgovorila baš u duhu vernog babinog podanika. Babini preci su napravili imperiju u kojoj sunce nikad ne zalazi, a ja živim na periferiji koja 5 sati kasni za majkom-maticom, te mi se nije ustajalo da po mraku palim TV i ispratim na jednoj od onih 180 televizija kako mi se ženi budući poglavar. Jer u ovom slučaju, ko nije stigao na premijeru, nije morao da brine da mu se u najbržem mogućem roku neće na glavu prosuti čitava kofa najsitnijih detalja. Da je baba bila u žutom, a unuk u crvenom. Pa analiza svakog štepa na venčanici, koliko haljina liči na Grejs Keli ili nam se samo čini, pa šta je pile babino šapnulo mladoj, a šta tastu,  kad su stigli do oltara, a šta a šta je njemu brat šapnuo dok su mlada i tast prilazili (čitači usana to nisu smeli da propuste); pa da je tata ispustio šešir, pa zašto je i sestra bila u belom i ko su ona silna slatka dečica, deveruše i paževi. I zašto mladoženja nije gledao mladu dok je prilazila oltaru. I koja je to muzika svirala dok je mlada prilazila oltaru. I ko je mladoj poklonio mindjuše. I šta će onoliko drveće u Vestminsterskoj opatiji. I koje je cveće bilo u mladinom buketu, i zašto. I gde se nalaze skrivene poruke - u buketu, ili venčanici ili na trećem mestu. I koju je tijaru mlada nosila na glavi. I kakav je grb naručio tata, s obzirom da mu se porodica povezala sa kraljevskom. I koje će titule da imaju mladenci posle svadbe. I zašto sad ona nije princeza, nego grofica.

A tek pretres gostiju. Od ludih šešira do cipela na platformu, u sitna crevca. Od dve sestre od strica (što li me podsećaju na one dve zloće iz Pepeljuge, teško meni), preko našeg Ace-Gice i supruge mu obučene u zlatni šlafrok, pa Bekam-boranije sa bradom od tri dana i ordenom na pogrešnoj strani kod njega i hoću-da-budem-na-visini pokušajem kod nje koji, što već neko reče, pre liči na stil, citiram, do pola pevaljka, od pola pokondirena tikva. Sve do gospodje premijera koja, o skandala, nije imala šešir. Pardon, fascinator. Sa plastičnim cvećem, perjem, antenama, satenskim djevrecima ili bilo kakvim glavo-pokrivalom koje bi je unakazilo i "fasciniralo" dve milijarde posmatrača.

Svet je izmedju ostalih obišla i slika sa balkona, na kome je i devojčica Grejs, unukovo kumče, koja pokriva uši ručicama. E pa njoj je bilo dosta sve te buke i parade i mladenaca i onog naroda dole koji je kampovao 5 dana da zauzme mesto. Moram da priznam da sam saosećala sa detetom. Kažu da u Londonu nikada nije bilo veselije i svečanije i da je taj nalet patriotizma baš lepo uticao na podanike koji, kad nije svadba, obično kukaju za onom jednom funtom godišnje koju daju za održavanje kontinuiteta monarhije i jedva čekaju neki kraljevski gaf u surovim tabloidima. Nesvesna i veličine dogadjaja i bilionskog auditorijuma i svog položaja zbog koga učestvuje u britanskoj istoriji, Grejs je imala onaj nagon svake devojčice bez obzira na poreklo - mnogo ste dosadni, skinite mi ovu haljinicu koja me bocka i vratite mi moje lutke, imam ja druge obaveze u životu.

Da se razumemo, nisam ni blazirana, nisam ni partibrejker. Venčanja su lepa, prinčevska naročito. Divim se tradiciji i kontinuitetu. Volim englesku zastavu. I mislim da baba sve to lepo drži na okupu i pod kontrolom. Ali, da su i mediji praktikovali englesku uzdržanost kojom se babina porodica toliko ponosi, a ne onoliku holivudsku agresivnost, možda bi bilo još lepše. Ipak, živimo u tom 21. veku, gde, na žalost, čak i kraljevi, pored sve tradicionalnosti, ipak moraju da priznaju da im sva reality show oružja idu na ruku. Da se zna ko je glavni.

No comments:

Post a Comment