Tuesday 23 March 2010

Žoze od San Martena

Na karipskom ostrvu San Marten, koje se pre nekoliko vekova u komplikovanoj istorijskoj zavrzlami podelilo na holandski i francuski deo i takvo ostalo do danas, veseli crnac Žoze vozi turistički autobus. Ostrvo ima oko 75 000 stanovnika na površini od oko 87 km2, a Žoze sačekuje turiste koji dolaze na fancy brodovima i trudi se da im u nekoliko sati ispriča i pokaže svoj novi dom. Novi, jer je stari ostao u Teksasu. Sve na ovom ostrvu je uvezeno, kaže on, uključujući i mene.

Žoze živi na plaži, u zgradi koja je trebalo da bude hotel, ali je investitor ostao bez para, i mesečnu kiriju plaća 500 dolara - cena o kojoj bi mogao samo da sanja na Floridi. Na kraju plaže na kojoj Žoze živi nalazi se nudistička plaža. Imam odličan durbin, kaže on, i namiguje nam. Za sedam godina koliko je na ostrvu, naučio je apsolutno sve o njemu. Od istorije i geografije koje su mu obavezne kao turističkom vodiču, preko cene kvadrata kuća pored obale, na brdu i u sredini. Žoze zna u čijem dvorištu je sazreo mango i na kom drvetu se obično sunča iguana. Skrenuće vam pažnju i na groblje - Undergound hotel, only check-in, baby, no check-out! Kazaće vam da ona kuća u izgradnji pripada pokvarenom korumpiranom političaru, kojih, eto, ima čak i na ovom rajskom ostrvu.

Žoze zna u kom restoranu se najbolje jede, u koju kockarnicu ne treba da svraćate jer će vas sigurno opelješiti i u kojoj prodavnici su izjednačeni dolar i evro.

Žozeov hobi su trke automobila. Nedeljom ujutru, dok policija spava, dakle pre 9 sati, Žoze se u svojoj Hondi trka sa isto tako zagriženim prijateljem. Nekoliko godina ranije su sa puta odšrafili sve ležeće policajce da im ne bi smetali. Slučaj je dospeo u novine. Dok je policija pronašla počionioce, stvar se već bila smirila, a policija se prećutno pomirila sa dva ludaka, sve dok se trkaju rano ujutru, kad nema saobraćaja, a saobraćajci ne rade.

Život na San Martinu izgleda za Žozea prilično veselo. Vozi autobus, povremeno kelneriše, ume da poveze Mograna Frimana ili Meril Strip kad svrate u svoje kuće na plaži. Ako ostrvo ne zakači uragan, Žoze nema o čemu da se brine. Slučajni turisti sigurno pamte i njega kao jednu od osobenosti ovog popularnog ostrva.

No comments:

Post a Comment