Wednesday 31 March 2010

Tortola

Jeste da jako volim Džonija Depa i ceo njegov fazon, ali moram da priznam da sam gledala samo prvi deo Pirata sa Kariba. Nekako mi je sve bilo mnogo dečije. A kada je naš brod pristao na jedno od Devičanskih ostrva, Tortolu, odmah sam se setila da je ovaj naziv poslužio kao inspiracija Tedu Eliotu za Tortugu iz filma. Naročito što legenda ili istorija kažu da je baš ovde bila sigurna kuća za stvarne ličnosti, gusare Crnobradog i Kapetana Kida.

Na Tortoli nema bog zna šta da se vidi, što je i dobro, jer bi sve preko onoga što već ima stvarno narušilo devičanstvo ovog ostrvceta od 23 000 stanovnika. Najveći grad, Road Town, ima nešto ispod 9500. Klimavim otvorenim autobusom zaputili smo se na tajnu plažu koja se, istina, ne reklamira ni u jednom meni poznatom turističkom vodiču - Piratska uvala. Simpatične drvene kućice pastelnih boja, karakteristika za Karibe, sa lijanderima i bugenvilijama po dvorištima, nekoliko strugara i kokoške koje slobodno trče - unutrašnjost ovog raja kao pitomo selo gde se napolju može videti uglavnom crno stanovništvo. Dobro upućeni turisti znaju da je Tortola sedište mnogih off-shore kompanija, pa smo se automatski zapitali - gde su belci i ko ovde u stvari drži pare. Unutra, pod klimom, sakriveni od sunca?

Dobrih pola sata vožnje trebalo nam je, malo putem, malo kroz izlokanu stazu kroz džunglu, da stignemo do peščane uvale zaklonjene od ostatka sveta. Kiša ovde slabo pada, pa je skoro bazenska providnost vode na plaži raj za ronioce. Naša ekipa zeletela se u vodu, a nedugo potom nam se pridružio domorodac na pedalinu i ponudio vožnju. Dva oduševljena klimca Amera, očigledno upućena u poslovične blogodeti Tortole, odmah su htela da se infomrišu kod ovog predstavnika lokalnog stanovništva da li može da im nabavi nešto za savijanje. Bez rezultata; marihuana je ovde zabranjena i posedovanje najmanje količine se oštro kažnjava. Ono što klinci nisu znali je da su halucinogene pečurke legalne, da domaće vrste rastu po brdima i da vam u lokalnim barovima mogu ponuditi čaj od istih, samo ako se nadjete na pravom mestu u pravo vreme, posle neke berbe. Na žalost, naš brod je to veče isplovljavao dalje. Nema veze, složiše se klinci, ako nam pobegne brod, ostajemo ovde!

Gusarska slava Torotole postoji danas samo u pričama, jer kriminala na ovom ostrvu gotovo i da nema. U luci se baškare preskupe jahte sa ostavlejnim ključevima u bravi i skuteri jednostavno naslonjeni na saobraćajne znakove. Raj za one koji imaju, jer oni koji nemaju, iako ukradu bilo šta, nemaju gde da pobegnu.

No comments:

Post a Comment