Thursday, 31 March 2011

XXL Margaritas

Uz istočnu obalu Meksika i poluostrvo Jukatan nalazi se ostrvo Kozumel. Jaki vetrovi koji duvaju kroz Jukatanski kanal su dobrodošlica gostima na ovo ostrvo na kome se apsolutno sve zasniva na turizmu. Naročito ako dolazite sa mora. Nedaleko od čuvenog Kankuna i Majanske rivijere, Kozumel je raj za ronioce, ljubitelje autentične meksikanske hrane i tekile - već na brodu smo od šefa krstarenja dobili šaljivo upozorenje: U Meksiku je alkohol jeftin i prodaju ga mnogo, pa se čuvajte!

Koliko je komercijalizacija ovog mesta agresivna, ukazuje činjenica da jedini izlazak iz luke u koju pristaju krstarice vodi preko pasarele koja ulazi u tržni centar. Na ulazima mnogobrojnih prodavnica suvenira stoje prodavci koji vas zovu unutra; izbor robe je ogroman i drugačiji nego na ostalim karipskim ostrvima, a cenkanje je uobičajena stvar. Cene su istaknute u pezosima i dolarima i početnu cenu sigurno možete da spustite za 50%.

Kada se konačno nadjete van lavirinta tržnog centra slika nije mnogo drugačija. Ulica koja vodi pored mora načičkana je restoranima i radnjama u kojima se mogu kupiti jeftina tekila, ručno savijane cigare, kožna galanterija i čizme, tkane prostirke i pelerine, sombrero-šeširi, bižuterija i skupoceni nakit. Na svakom koraku su rent-a-car agencije koje nude najam automobila i skutera. Ostrvo nije veliko, dugačko oko 50, a široko oko 15 km, može se lako obići za nekoliko sati.

Za ručak smo izabrali Viva Mexico, restoran na glavnoj ulici sa pogledom na luku. Krov je pokriven palminim lišćem, nameštaj drven i rustičan, osoblje veselo i ljubazno. Na zidu pored tradicionalne dekoracije stoji TV i prenosi snimke fudbalskih utakmica. Na meniju tipična meksikanska ponuda: naćosi, tortilje punjene teletinom, guakamole, fahitas... Sve spremljeno na licu mesta i izuzetno sveže. I sve to ne bi bilo potpuno da vam odmah na početku ne donesu ogromne margarite - 4dl tradicionalnog koktela u balon čaši, koktel u kome ima više tekile nego kada biste ga pili bilo gde drugde na severnoj hemisferi. Simpatični kelneri u šarenim košuljama sami prave party-atmosferu - mućkaju koktele za šankom, demonstriraju kako se tradicionalno ispija tekila iz shot-čašice, fotografišu vesele turiste... Sudeći po velikoj kolekciji ploča koju smo primetili iza šanka, ovaj restoran se uveče pretvara u DJ klub, a pročitasmo i da se cene ovih ogromnih margarita sa 8 spuštaju na 5 dolara.

Posle toliko hrane i alkohola doneli smo mudru odluku da do plaže uzmemo taksi. Vozač je, istina, imao propisanu uniformu, unapred nam rekao cenu vožnje i nije vezao pojas, pa zaključismo da to tamo možda i nije obaveza.

A Paradise Beach u svakom slučaju opravdava svoje ime. Ulaz na istu podseća na ulaz u luksuzni country-club. Pod konac podšišani travnjaci, bazen u obliku polu-meseca sa kristalno čistom vodom, bele ležaljke koje se mogu iznajmiti za samo 2 dolara. A onda plaža, nešto krupniji pesak boje bele kafe i opet čitav red koliba u kojima se prave ogromni šareni kokteli, peku tortilje, iznajmljuju skuteri i ostale vodene igračke - opet atmosfera neprekidne žurke od koje možete i da se odmorite ako tehno i alkohol nisu vaš fazon - samo 100 metara odatle je deo sa privatnim pansionima i niskim palmama, gde vam mogu ponuditi masažu ili privremeni tattoo. Ili možete jednostavno da legnete na topli pesak i odmorite ručak i koktele do zalaska sunca...

No comments:

Post a Comment